Akkerbouw

Nieuws 293 x bekeken

Strengere regels voor ringrot bij snijden pootgoed

Den Haag – Akkerbouwers die pootgoed snijden voor de pootaardappelteelt worden dit jaar intensiever bemonsterd op ringrot.

De verhoogde intensiteit geldt voor het hele bedrijf en staat los van het aantal partijen dat is gesneden, meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

De keuringsdienst NAK neemt gewoonlijk één monster per partij pootaardappelen dat wordt onderzocht op ringrot. ”Bij een verhoogd risico, wat het snijden van pootgoed vanaf 2011 is, wordt de bemonsteringsintensiteit verhoogd naar één monster per 25 ton. Dit verhoogt de vindkans van een (lichte) besmetting.”

Voor het zogenoemde ATR-pootgoed voor de eigen teelt van consumptieaardappelen geldt gewoonlijk een vrijstelling van de toetsing op ringrot. Deze vrijstelling vervalt als het pootgoed is gesneden. ”Voor telers van ATR-pootgoed, die voor de teelt van ATR-pootgoed snijden, geldt ook de intensievere bemonstering van één monster per 25 ton.”

De VWA heeft dit besloten omdat de recente vondsten van ringrot hebben aangetoond dat de ringrotbacterie zich veel sneller kan verspreiden als het pootgoed is gesneden. ”Door een intensiever onderzoek kunnen ringrotbesmettingen eerder worden opgespoord.”

In oktober vorig jaar constateerde de VWA op twee pootgoedbedrijven in Flevoland ringrot. Later bleek ook een bedrijf in de Wieringermeer besmet. De VWA heeft veertien pootgoedbedrijven verdacht verklaard. Die bedrijven hadden pootgoed gekocht van de herkomstbedrijven, maar de VWA kon in die partijen geen ringrot vaststellen. Die partijen aardappelen mogen niet als pootgoed worden afgezet.

Uit het traceringsonderzoek blijkt dat gebruik is gemaakt van partijen pootgoed die klonaal verwant zijn, meldt de VWA. ”Eén van de betrokken bedrijven heeft pootgoed gesneden en daarmee de bacterie verspreid. De nu besmet bevonden partijen zijn nateelt hiervan.”

De VWA vindt het snijden van pootaardappelen risicovol. ”Een besmetting bouwt zich snel op in een partij gesneden aardappelen. Daarnaast kan de bacterie zich makkelijker verspreiden naar andere partijen. Het risico op het overbrengen van besmet bacterieslijm op kisten en machines is heel groot bij gesneden aardappelen. De besmet geraakte kisten en machines vormen meerdere jaren een nieuwe bron van besmetting. Ook een groot verspreidingsrisico vormen besmette snijmachines, die niet grondig worden gereinigd en ontsmet.”

Of registreer je om te kunnen reageren.