Akkerbouw

Nieuws 854 x bekeken

Stengelaal veroorzaakt steeds meer problemen in uien

Dronten - De laatste drie jaar nemen problemen met stengelaaltjes in uien toe. Hiervoor waarschuwde Luc Remijn van DLV Plant op de themadag uien in Dronten.

Dit speelt vooral op zware gronden. “De stengelaal kan zonder waardplant wel dertig jaar in leven blijven”, zegt Remijn. “Grondontsmetten heeft weinig zin. Dit is een niet te onderschatten probleem voor de toekomst.”  Stengelaaltjes leiden tot misvormingen in de uien.

Verder benadrukt Remijn dat erwinia dit seizoen een groot probleem was in de uien. “Vooral op percelen waar water niet weg kon.”
Ook vielen de gevolgen van de explosieve groei in Flevoland op. De gebarste huiden en uitstulpende basaalplaten had Remijn nog nooit in deze mate gezien. “In tegenstelling tot wat gesuggereerd wordt, zijn er geen relaties met rassen. Dit heeft met grondsoort en teelt te maken.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.