Akkerbouw

Nieuws

Shell gaat joint venture aan voor ethanol

Den Haag – Oliegigant Shell en het Braziliaanse suikerconcern Cosan hebben maandag plannen gepresenteerd voor een joint venture voor ethanol. Het samenwerkingsverband krijgt een geschatte marktwaarde van 12 miljard dollar (ruim 8 miljard euro).

De nieuwe organisatie moet Raizen gaan heten. Het zou ongeveer 40.000 werknemers tellen en ruim 2,2 miljard liter ethanol per jaar produceren voor de Braziliaanse en internationale markt, meldde Cosan in een verklaring.

Ethanol wordt gemaakt van suikerriet. Het is bruikbaar als brandstof voor auto’s, waarbij amper CO2 wordt uitgestoten. In Brazilië rijden veel auto’s op bio-ethanol. In Nederland wordt ethanol sinds 2007 toegevoegd aan brandstof.

Raizen zou in het eerste halfjaar van 2011 gelanceerd moeten worden, aldus de bedrijven. ”Door de omvang van de operatie zal Raizen helpen om de suikerriet-ethanol te consolideren als wereldwijde schone bron van energie. Het zal de Braziliaanse positie in de biobrandstofmarkt versterken”, aldus topman Vasco Dias van het bedrijf.

Raizen wil met 23 molens jaarlijks 62 miljoen ton suikerriet tot ethanol persen. De molens leveren ook 4 miljoen ton suiker per jaar.

De joint venture zal de productie leveren aan 4.500 tankstations in Brazilië en bij 54 vliegvelden. Het bedrijf verwacht zo’n 1,6 miljard dollar (ruim 1 miljard euro) aan inkomsten. ”Maar we willen zelfs groter zijn”, zei Dias. ”We willen wereldwijd erkend worden voor onze uitstekende rol in de ontwikkeling, productie en marketing van duurzame energie.”

Brazilië is ’s werelds grootste exporteur van biobrandstof en de één na grootste producent van ethanol in de wereld, na de Verenigde Staten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.