Akkerbouw

Nieuws 338 x bekeken

Sensus: perspectief afzet inuline onverminderd goed

Valthe - Het perspectief voor de voedingsvezel inuline blijft onverminderd goed, al groeit de afzet minder dan voorheen door Europese overheden. Dat vertelde Wilfert van Veldhoven, financieel manager bij cichoreiverwerker Sensus, deze week op de telersbijeenkomst in Valthe.

Sensus kijkt terug op een goed 2010. “Het herstel na de economische crisis zette in 2010 goed door. Omzet en resultaat van Sensus bleven gelijk aan het jaar ervoor.”

Toch past Sensus wijzigingen toe. Onder meer een lagere cichoreiprijs. “Vanwege een onbalans in vraag en aanbod, door de goede opbrengst van teelt 2009 en afzetvertraging in de markt, hebben we te maken met een eenmalige areaalreductie.”

Van Veldhoven brengt de mondiale afzetmarkt globaal in kaart. “Sensus is op de Noord-Amerikaanse markt gegroeid, vooral door de afzet van graanrepen. Ook in Azië zien we groei, zeker in het segment baby- en kindervoeding. Dit werelddeel is het minst door de economische crisis getroffen en er daardoor het snelst uitgekomen.”

Europa ligt moeilijker; meer landen, meerdere segmenten, meer verspreidde industrie. “Hier zijn de meeste recessie-effecten en valt het tegen dat de voedselveiligheidsautoriteit Efsa onze voedingsclaim nog niet heeft beoordeeld. We hadden verwacht dat de voordelen van inuline zouden worden behandeld in 2010. Door de veelheid aan claims is dat nog niet gebeurd. Dat leidt tot onzekerheid in de voedingsindustrie.”

Van Veldhoven verwacht een positieve uitkomst van de claim.

Of registreer je om te kunnen reageren.