Akkerbouw

Nieuws 192 x bekeken

Rusland exporteert meer, importeert minder graan

Moskou – Rusland produceert in het seizoen 2011/2012 naar verwachting 85 miljoen ton graan, 15 ton meer dan de binnenlandse consumptie. Ongeveer de helft hiervan wordt vermoedelijk geëxporteerd en de rest wordt toegevoegd aan de nationale reserves. Dat schrijven Russische media op basis van gegevens van de Russische Graan Unie.

De wintertarwe lijkt de winter goed door te komen, aldus de Russische Graan Unie, omdat het gewas door hevige sneeuwval geïsoleerd is van de koude. Rusland importeert vermoedelijk in het komende seizoen niet meer dan 1,5 miljoen ton graan, aldus de Russische Graan Unie. Eerder werd uitgegaan van tenminste 3,5 miljoen ton.

Rusland importeert doorgaans mais uit Oekraïne en tarwe uit Kazachstan. Het land exporteert met name naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Rusland oogstte vorig jaar door langdurige droogte en branden slechts 61 miljoen ton. De seizoenen hiervoor oogstte Rusland echter respectievelijk 97 en 108 miljoen ton en normaliter geldt het land als de op twee na grootste producent van tarwe ter wereld.

Rusland geldt als de grootste exporteur op Egypte, en volgens de wereldvoedselorganisatie FAO is de beperkte beschikbaarheid van graan in Egypte dit jaar één van de belangrijkste redenen voor de politieke instabiliteit. Voor de graanmarkt betekent de Russische analyse dat de beschikbaarheid het komende seizoen lijkt te verbeteren, al blijven voorraden wereldwijd relatief klein.

Of registreer je om te kunnen reageren.