Akkerbouw

Nieuws

Rusland cruciaal voor uienexporteur

Den Haag – Nederlandse uienexporteurs kunnen voor het eerst sinds mei 2010 weer rechtstreeks hun product verschepen naar Rusland.

Voor de export is het van cruciaal belang dat er nu weer rechtstreeks zaken kunnen worden gedaan met deze voor uien marktbepalende afnemer. De hervatting van de rechtstreekse export vloeit voor uit het feit dat Rusland de fytosanitaire importblokkade heeft opgeheven. De Russen staan de import weer toe omdat de keuring voorlopig wordt waargenomen door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) werkt aan een nieuwe controlemethodiek en -protocol en probeert over een half jaar de betrokken Russische autoriteiten daarvan te overtuigen.

Dat de uitvoer nu rechtstreeks kan plaatsvinden biedt perspectieven voor de afzet. Rusland vraagt veel uien en kan niet putten uit eigen voorraad, bovendien is de beschikbaarheid wereldwijd matig tot slecht. De Nederlandse exporteur maakt bij rechtstreekse verscheping minder kosten en heeft daardoor prijstechnisch iets meer rek in de onderhandeling.

De uienexport naar Rusland piekt in het voorjaar. In de eerste drie maanden is Rusland normaal goed voor een aandeel van 25 tot 30 procent in de totale export.

Of registreer je om te kunnen reageren.