Akkerbouw

Nieuws 237 x bekeken

Productschappen overwegen toch draagvlakonderzoek

Den Haag – De productschappen Akkerbouw, Diervoeder en Wijn gaan mogelijk toch een draagvlakonderzoek uitvoeren, ook al wil minister Henk Kamp (Sociale Zaken) dat uitstellen.

Kamp wil eerst een onderzoek laten uitvoeren naar nut en noodzaak van de product- en bedrijfschappen, op verzoek van de Tweede Kamer.

Voorzitter Theo Meijer van het Hoofdproductschap Akkerbouw (HPA) en de productschappen Akkerbouw, Diervoeder en Wijn is verbaasd over de handelswijze van de politiek. ”Er wordt een verkeerde volgorde gehanteerd. De productschappen zijn er voor het bedrijfsleven en niet voor de overheid. Het draagvlakonderzoek maakt duidelijk wat de heffingsbetalers vinden van het productschap. Pas als zo’n toets zou aangeven dat er wat aan het draagvlak mankeert, dan past een onderzoek naar nut en noodzaak.”

Meijer gaat zijn besturen voorstellen het draagvlakonderzoek toch uit te voeren. ”Hoe het bedrijfsleven aankijkt tegen de productschappen is de beste graadmeter voor ons bestaansrecht. We zullen ook doorgaan met de voorbereidingen voor het samenvoegen van onze backoffices, zodat de productschappen efficiënter gaan samenwerken. Maar een besluit daarover zullen we pas nemen als duidelijk is wat de toekomst gaat brengen.”

Volgens Meijer is al vaker onderzoek gedaan naar nut en noodzaak van de product- en bedrijfschappen. ”Het is voor ons geen probleem dat weer eens op een rij te zetten. Dat is op zich nuttig. Maar laat eerst het bedrijfsleven zich uitspreken.”

Meijer schat dat zo’n 60 procent van de taken van de productschappen moeten worden overgenomen door de overheid als de schappen worden opgeheven. ”De andere taken kan het bedrijfsleven oppakken. Maar je ziet dat in sectoren zonder publiekrechtelijke bedrijfsorganisaties, het veel moeilijker is om samen iets van de grond te tillen.”

Meijer noemt als voorbeeld het nationale schoolontbijt op basisscholen. ”Dat wordt gefinancierd via de heffingen die bakkerijen betalen aan het productschap, omdat de actie de hele sector ten goede komt. Het ideale van een productschap is dat alle bedrijfsgeledingen aan tafel zitten, zowel werkgevers als werknemers.”

De overheid kan taken van de productschappen overnemen. Maar Meijer plaatst een kanttekening. ”Het instellen van een verordening via het productschap kost een half jaar. Een nieuwe wet aangenomen krijgen duurt gemiddeld zo’n twee jaar.”

Of registreer je om te kunnen reageren.