Akkerbouw

Nieuws 1318 x bekeken

Prijzen eerstejaars plantuien verdubbeld

Swifterbant/Middelharnis - Eerstejaars plantuien zijn twee keer zo duur als vorig jaar. Dit is het gevolg van veel vraag bij een matig aanbod. Telers willen het verwachte uiengat in juli vullen, maar het uitgangsmateriaal is te duur.

In de uiensector zingt de verwachting rond dat de huidige oogst vroegtijdig is uitverkocht. Sjef de Winter van bemiddelingsbureau NO-BV, die zich op eerstejaars plantuien richt, merkt dat telers op deze verwachting inspringen door plantuien te willen telen. “Ze denken dat de prijs hoog is in juli. Dat klinkt ook wel logisch, gezien de markt, maar het blijven uien: lachen en huilen.”

Het plantmateriaal is aanzienlijk duurder dan vorig jaar. “De prijzen variëren van 1 tot 1,50 euro per kilo. Vorig jaar werden de duurste voor 70 tot 80 cent verkocht.” De Winter verwacht dat het areaal gelijk blijft. Het areaal tweedejaars plantuien was vorig seizoen in Nederland ruim 4.500 hectare, er werd 1.255 hectare uitgangsmateriaal geteeld.

Ook commissionair Jan van Strien neemt een prijsniveau van 1,50 euro waar voor eerstejaars plantuien, door grote vraag uit het buitenland. “Daar deinzen telers voor terug”, is zijn ervaring. “Maar het is nog vroeg. Ik heb vaker gezien dat alles nog flink verandert als prijzen zakken, al zie ik dat nu niet gebeuren.”
De meeste plantuien worden in het Zuidwesten verbouwd. Er zitten al wat hectares in de grond, maar de factoren speelden dit seizoen nog niet mee. “Vorig weekeinde was de grond te hard en deze week is het weer nat. Je moet echt goede grond hebben voor de plantuienteelt, anders wordt het risico nog groter.”

Of registreer je om te kunnen reageren.