Akkerbouw

Nieuws

Peruaanse aardappelrassen in wereldzaadbank

Den Haag – Peruaanse Cusco-aardappelrassen worden opgenomen in de wereldzaadbank op het Noorse eiland Spitsbergen, meldt hulporganisatie Oxfam Novib.

De Cusco-aardappelrassen zijn ontwikkeld door zes inheemse Peruaanse boerengemeenschappen.

”Aardappelboeren in de Andes hebben traditiegetrouw veel verschillende soorten aardappelen ontwikkeld en in stand gehouden”, zegt Sabina Voogd, Oxfam Novib-expert op het gebied van duurzame ontwikkeling en klimaatverandering. ”Dat nu een belangrijk deel ervan in de zadenbank wordt opgenomen bewijst het belang van kleine boeren en hun kennis in tijden van aardappelziektes, aanpassing aan klimaatverandering en voedselschaarste.” Oxfam Novib steunt deze boeren via partnerorganisatie Andes.

Of registreer je om te kunnen reageren.