Akkerbouw

Nieuws

PT overweegt steun voor peennotering LNCN

Zoetermeer – Het Productschap Tuinbouw (PT) overweegt de peennotering door de Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland financieel te ondersteunen.

De Kerngroep Peen (de vroegere Landelijke Gewas Commissie Peen) van het PT geeft een positief advies over de aanvraag van de LNCN. Op 7 maart vergadert de sectorcommissie Groenten en fruit over het voorstel.

Als de commissie akkoord gaat, ontvangt de LNCN dit jaar een bedrag van 4.133 euro van het PT. Dat geld wordt gebruikt om de leden van de noteringscommissie peen een vergoeding te geven voor hun werk. De LNCN heeft de vergoedingen ingesteld nadat de beurzen in Dronten en Emmeloord in juli 2009 fuseerden tot de LNCN.

Vorig jaar wilde het PT de peennotering niet steunen. Het productschap vond dat de sector de peennotering zelf moest financieren. Dit leidde tot veel protesten uit de sector, vooral onder peentelers. De telers vreesden verstoken te blijven van een notering, hetgeen hun onderhandelingspositie met hun afnemers verzwakt.

Het PT heeft daarom eind vorig jaar een enquête gehouden onder 175 peentelers. ”De uitslag gaf aan dat 80 procent van de telers voorstander is van financiering van de peennotering uit collectieve middelen. Op basis van deze uitslag heeft de Kerngroep Peen een positief advies gegeven.”

De overige noteringen van akkerbouwproducten worden financieel gesteund door het Productschap Akkerbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.