Akkerbouw

Nieuws 213 x bekeken

Opnieuw zorgen over inzaai tarwe in Canada

Winnipeg – In Canada dreigt 2 miljoen hectare zomertarwe niet ingezaaid te kunnen worden. De graancoöperatie Canadian Wheat Board (CWB) stelt dat de grond te veel verzadigd is met water om al het smeltwater in het voorjaar weg te werken.

”We hebben een heel droge april, mei en juni nodig met bovengemiddelde temperaturen om alle zomertarwe gezaaid te krijgen”, schrijft CWB-directeur Bruce Burnett in een nieuwsbrief aan de graantelers.

Burnett wijt de problemen aan de vele regen die vorig najaar is gevallen in de graanregio’s van Canada. ”De telers hebben drie problemen. De bodem in de Prairies, het Zuiden van Alberta en het grootste deel van Saskatchewan en Manitoba is doorweekt geraakt. Bovendien is er erg veel sneeuw gevallen. En de telers hebben door het natte weer veel werkzaamheden in het najaar niet kunnen uitvoeren. Daardoor duurt het lang voor het smeltwater weg is als de dooi invalt. Een uitzondering vormt de regio langs de Peace River, waar het vrij droog is gebleven.”

Canada is de derde producent en exporteur ter wereld van tarwe, na de EU en de VS. Vorig voorjaar hadden de Canadese graantelers ook al last van de dooi en de regen. ”Toen is 4,2 miljoen hectare zomertarwe niet ingezaaid. In de herfst is nog eens 1 miljoen hectare tarwe niet geoogst vanwege de vele regen.”

In Canada wordt in normale jaren rond de 9 miljoen hectare zomertarwe verbouwd.

Of registreer je om te kunnen reageren.