Akkerbouw

Nieuws

'Onrust Egypte blijft prijzen graan opdrijven'

Caïro - De wereldmarktprijs voor tarwe en maïs kan nog verder stijgen.

Bijna 10 procent van alle wereldwijd verhandelde graan wordt door het Suez-kanaal vervoerd, terwijl landen rondom Egypte om onrust te voorkomen op grote schaal paniekaankopen doen. Dat schrijven analisten van de banken Crédit Suisse. De graanprijzen worden verder opgedreven door een arbeidsconflict in de Argentijnse havens.

Volgens Crédit Suisse geven de bewoners van hoofdstad Caïro tenminste 40 procent van hun netto-inkomen uit aan voedsel. De regering van Hosni Moebarak verhoogde onlangs de door de staat gesubsidieerde broodprijs, en bleek bovendien een fors deel van de graanvoorraad te hebben verkwanseld.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw stelt dat pas over vier tot vijf maanden de rust op graanmarkten terug kan keren, omdat dan grote producenten als de VS en Rusland oogsten. De wereldvoedselorganisatie FAO organiseert met alle ministers van landbouw van de G20 van meest machtige staten in juni een noodconferentie over hoe ernstige beweeglijkheid van prijzen tegen te gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.