Akkerbouw

Nieuws 241 x bekeken

Onlusten drukken prijzen van graan, soja en koolzaad

Parijs - De prijzen van graan, soja en koolzaad staan onder druk door de onlusten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Dinsdagavond sloot het eerst aflopende termijncontract voor tarwe op de beurs in Chicago 7,3 procent lager dan vrijdagavond.

Tarwe verloor in Parijs 6,1 procent in twee dagen. Mais verloor op beide termijnmarkten ruim 4 procent en soja werd in Chicago 5 procent goedkoper.

Woensdag daalden de prijzen verder. Gisterochtend daalde in Parijs de tarwenotering in drie uur bijna 14 euro. Later steeg de tarwenotering weer tot bijna het niveau van dinsdagavond.

Beleggingsfondsen stapten massaal uit granen, soja en koolzaad. Ze vrezen dat de vraag naar graan inzakt vanuit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Ook neemt het risico toe dat geleverd graan niet wordt betaald door afnemers in die regio’s.

Analisten gaan er wel vanuit dat de prijzen weer snel kunnen stijgen als de rust is terug gekeerd in deze landen. Want het fundament onder de graanmarkt blijft sterk. De voorraad is klein, vooral bij mais. De vraag groeit verder omdat veel mais wordt gebruikt voor bioethanol. En door de groeiende vleesconsumptie op de wereld is er steeds meer vraag naar voergraan en soja.

Bovendien rekenen analisten voor het nieuwe groeiseizoen niet meer op een recordoogst. Veel graan in China is verdord door droogte. Rusland en Oost-Europa kampen met extreme koude. In Canada dreigen overstromingen in de graanregio’s door smeltwater. En het graan in de VS staat er minder goed voor dan in andere jaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.