Akkerbouw

Nieuws 192 x bekeken

Onduidelijke situatie graanexport Oekraine

Kiev - Landbouwminister Mykola Prysyazhnyuk van Oekraine overweegt om de exportquotering voor graan te verlengen tot eind juni.

Nu geldt de quotering tot eind maart. Maar vanuit het ministerie van economische zaken is eerder deze week gemeld dat de exportquotering voor graan grotendeels wordt afgebouwd. Volgens het Oekraïense persbureau AKP-Inform had het ministerie van landbouw onlangs nog gezegd dat de exportquotering eind maart zou stoppen. Analisten noemen de situatie in Oekraine onoverzichtelijk.

De graanhandel in Oekraine is boos over de exportquotering. Voorzitter Wladimir Klimenko van de graanhandelsorganisatie UGA stelt dat de overheid toewerkt naar een staatsmonopolie in de graanhandel, zoals dat ook in Rusland is gebeurd. Deze maand wordt in het parlement een wetsvoorstel besproken, waarbij exporteurs van graan en plantaardige olie onder staatstoezicht komen. Verschillende parlementsleden hebben bezwaar tegen het wetsvoorstel omdat het de vrijheid van handel beperkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.