Akkerbouw

Nieuws 222 x bekeken

NAV: kostprijs bietenteelt op 43 euro per ton

Nijkerk – De kostprijs voor de bietenteelt ligt op 43 euro per ton.

Daar zit wel een ondernemersmarge bij van 15 procent, zei bestuurder Klaas Hoekstra van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) op een bijeenkomst in Nijkerk. ”Die marge heeft de akkerbouwer nodig om risico’s op te vangen, kijk maar naar het laatste moeizame oogstseizoen.

Zonder ondernemersmarge ligt de kostprijs op € 37,50 per ton bieten. We gaan dan uit van een opbrengst van 80 ton bieten per hectare.”

De NAV wil dat de EU het suikerbeleid na 2014 handhaaft. Hoekstra: ”We pleiten voor een minimum bietenprijs, hoger dan de huidige van € 26,29. De quotering moet blijven. Er moet een mogelijkheid blijven om vrijwillig surplussuiker door te schuiven. Samen met een exportquotum van 1,3 miljoen ton geeft dat voldoende ruimte voor telers om jaarlijkse productieschommelingen op te vangen.”

Het EU- beleid heeft voordelen, vindt Hoekstra. ”De wereldmarkt kent instabiele suikerprijzen. En de suikerrietteelt in de MOL- en ACP-landen is rendabel omdat ze een bepaalde hoeveelheid suiker heffingsvrij mogen invoeren in de EU.”

Of registreer je om te kunnen reageren.