Akkerbouw

Nieuws

LTO-Akkerbouw tegen schorsen graanheffing

Den Haag – De LTO-vakgroep Akkerbouw vindt dat de Europese Commissie te snel de invoerrechten op voertarwe en gerst wil schorsen. Door de hoge wereldmarktprijzen zal de maatregel weinig effect hebben, stelt vakgroepvoorzitter Jaap Haanstra.

De Commissie wil tot en met 30 juni de invoerrechten schorsen voor voertarwe en gerst die vallen onder de TQR-regeling. Bij deze regeling mogen derde landen een bepaalde hoeveelheid tarwe en gerst invoeren tegen een lager invoertarief. Het voorstel wordt 24 februari voorgelegd aan de lidstaten. Haanstra verwacht hier weinig effect van. ”Zolang de wereldmarktprijzen hoger zijn dan in de EU, komt er weinig graan deze kant op. Het is niet voor niks dat derde landen zoveel tarwe kopen in de EU.”

De Commissie wil met de maatregel zorgen voor lagere voerprijzen. Haanstra: ”Wij vrezen dat als de wereldmarktprijs daalt er veel graan naar de EU komt. Dat drukt de graanprijs. Het is zeer de vraag of de Commissie dan de invoerrechten weer snel gaat invoeren.”

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw stelt dat het schorsen van de invoerrechten de prijs op de wereldmarkt juist kan opdrijven. ”Onder de TQR-regeling kan nog 1,6 miljoen ton voertarwe en gerst worden ingevoerd. De voertarwe moet vooral uit Australië komen. Door het voornemen van de EU is tarwe daar al duurder geworden.”

Volgens de woordvoerder hangt het af van de wereldmarktprijzen of graan wordt ingevoerd. ”Het kost geld om het graan te vervoeren naar de EU. Bovendien heeft veel tarwe in Australië een te hoog DON (deoxynivalenol)-gehalte voor de EU.”

Of registreer je om te kunnen reageren.