Akkerbouw

Nieuws

Kritiek op voornemen voor extra quotumsuiker

Brussel – De verkoop van surplussuiker als consumptiesuiker zou vooral de suikersectoren in Frankrijk en Duitsland bevoordelen. Terwijl raffinaderijen die vooral importsuiker verwerken, er niet mee zijn geholpen.

Dat stelt het marktbureau FO Licht in een analyse van de Europese suikermarkt. Coöperatie Cosun, eigenaar van Suiker Unie, heeft eerder al aangegeven dat het niet veel surplussuiker beschikbaar heeft om te verkopen op de voedingsmiddelenmarkt.

De Europese Commissie overweegt om suikerproducenten de gelegenheid te geven surplussuiker te verkopen als consumptiesuiker, dat gequoteerd is, zonder dat ze een boete hoeven te betalen. Het verschuiven van surplussuiker naar de voedingsmiddelenmarkt helpt volgens FO Licht vooral de Franse en Duitse sectoren. ”De raffinaderijen in de EU die draaien op importsuiker zijn er niet mee geholpen. Het kan zelfs de concurrentie verstoren.”

De Commissie wil met de maatregel voorkomen dat dit seizoen voor het eerst in de geschiedenis een suikertekort ontstaat in de EU. Volgens FO Licht is het tekort groot. ”De EU heeft dit seizoen bijna 3,7 miljoen ton suiker nodig uit derde landen om aan de vraag te voldoen. In seizoen 2009/2010 is slechts 3,3 miljoen ton suiker geïmporteerd.”

De Commissie overweegt ook om de invoer te vergroten. Het effect daarvan zal klein zijn, verwacht FO Licht. ”De suikerprijs op de wereldmarkt is hoger dan in de EU. Deze optie maakt suiker duurder voor de EU. Bovendien loopt de sector het risico dat de extra vraag uit de EU de suikerprijs op de wereldmarkt juist verder opdrijft.”

Of registreer je om te kunnen reageren.