Akkerbouw

Nieuws

IGC verwacht stabiel tarweseizoen

Londen – De International Grains Council (IGC) verwacht dat de tarwemarkt volgend seizoen 2011/2012 in balans is.

De maismarkt wordt nog krapper dan in dit lopende seizoen 2010/2011.
Door de hoge tarweprijzen van dit moment zal het areaal met 3 procent groeien naar 224 miljoen hectare. Dat is het grootste tarweareaal op de wereld sinds 1998. ”Maar het is nog vroeg in het seizoen om een nauwkeurige voorspelling te doen”, schrijft de IGC in de nieuwste oogstprognose.
De IGC erkent dat er zorgen zijn over de nieuwe tarweoogst. In de EU is minder wintertarwe gezaaid door een natte en koude herfst. Zomergraan heeft een lagere hectareopbrengst. In de VS staat het wintergraan er minder goed voor dan in andere jaren. China heeft last van droogte in de grote graanregio’s, alhoewel de schade door het watergebrek lijkt mee te vallen. Het is nog onduidelijk hoe het graan in Rusland, Oekraïne en Oost-Europa de extreem koude winter heeft doorstaan.
Door de groei van het areaal zal de productie volgens het IGC met 24 miljoen ton groeien naar 672 miljoen ton. ”Dat zou de één na grootste tarweproductie ooit worden, na die van 2008.”
In dit seizoen 2010/2011 verwacht het IGC dat de wereld 661 miljoen ton tarwe verbruikt. Dat is 12 miljoen ton meer dan in seizoen 2009/2010. Als de jaarlijkse stijgingen van het verbruik van tarwe aanhouden in 2011/2012, dan zal het verbruik uitkomen rond de verwachte productie van 672 miljoen ton.
Voor mais verwacht de IGC dat de beschikbaarheid in 2011/2012 krapper wordt, maar maakt dat niet concreet in cijfers in de prognose. ”Gezien de verwachte groei van het areaal wordt in 2011/2012 een recordhoeveelheid mais geoogst. Maar we verwachten opnieuw een krimp van de wereldwijde maisvoorraden, tenzij de hectareopbrengsten ver boven het gemiddelde uitkomen. Door het enorm grote verbruik van mais zullen de voorraden voor het derde opeenvolgende seizoen krimpen.”
Maar zeker voor mais geldt dat een voorspelling voor 2011/2012 erg vroeg is, zegt de IGC erbij. ”Op het zuidelijk halfrond is de maisoogst voor seizoen 2010/2011 net begonnen. Het is nog onduidelijk hoeveel mais gezaaid gaat worden op het noordelijk halfrond.”
De IGC is in 1942 opgericht door een groot aantal graanexporterende en importerende landen om de graanmarkt transparanter te maken. In eerste instantie richtte de IGC zich alleen op tarwe, later op alle granen. Er zijn 27 landen lid, waarbij de EU als één lid geldt.

Of registreer je om te kunnen reageren.