Akkerbouw

Nieuws

Hogere prijzen verwacht voor Europese graszaad

Den Haag - De verkoop van graszaad zal dit jaar duidelijk groter zijn dan de productie, met hogere prijzen tot gevolg.

De beste verkopen worden gerealiseerd in Noordwest-Europa maar ook de afzet in Midden- en Oost-Europa neemt toe. Dat schrijft het Productschap Akkerbouw.

Het productschap voorspelt dat de Europese productie dit jaar uit komt op circa 150.000 ton, tegen 160.000 ton vorig jaar. Het meerjarige Europese verbruik is 210.000 hectare. De export naar en import vanuit de EU houden elkaar in evenwicht. De laatste jaren was de EU een netto-importeur. Er komt met name veel graszaad binnen uit de VS.

De graszaadvoorraden slinken dus snel. Een uitzondering is rietzwenk gazontype, waarvan de voorraden in een minder snel tempo afnemen. De daling van de productie is te wijten aan een kleiner areaal. Het areaal wordt voor 2011 geraamd op 10.000 hectare, tegen 12,476 hectare in 2010. De arealen van 2010 en 2011 zijn de kleinste in 40 jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.