Akkerbouw

Nieuws 228 x bekeken

Fransen telen meer tarwe maar minder gerst

Parijs – Het Franse areaal aan zachte wintertarwe wordt dit seizoen geschat op 5 miljoen hectare.

Dat is 72.000 hectare ofwel 1,5 procent meer dan vorig jaar en bijna drie procent boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Ook koolzaad is meer in trek met een toename van drie procent naar 1,5 miljoen hectare. Het areaal aan gerst loopt echter verder terug, dit keer met vier procent naar 1,1 miljoen hectare.

Dat meldt de statistiekdienst van het ministerie voor landbouw. Het totale areaal aan wintergranen ligt rond de zeven miljoen hectare, vrijwel hetzelfde niveau als vorig seizoen. Binnen dat areaal doen zich echter wel de nodige verschuivingen voor. Behalve gerst moet ook harde tarwe inleveren met een daling van vier procent. Dat volgt echter wel op een toename met bijna een kwart van het harde tarweareaal in het vorige seizoen waardoor de oppervlakte met dit gewas nog altijd zes procent boven het vijfjaarlijks gemiddelde blijft liggen. Verder doen zich ook lichte toenames voor bij haver en rogge.

Of registreer je om te kunnen reageren.