Akkerbouw

Nieuws 190 x bekeken

Franse aardappelexport blijft op hoog niveau

Parijs – De Franse aardappelhandel heeft dit seizoen tot eind december al 681.400 ton aardappelen geëxporteerd.Dat is ruim 9 procent meer dan het voorafgaande seizoen en ook aanzienlijk meer dan in de jaren daarvoor.

Vooral Italië en Oost-Europese landen nemen meer Franse aardappelen af, terwijl de export naar de grootste afnemer Spanje na de daling van de afgelopen jaren ook weer licht toeneemt.

Daarnaast konden de Fransen met 34.800 ton twee keer zo veel aardappelen aan ons land verkopen dan in het seizoen 2009/10.

Aan de andere kant ligt de Franse invoer van aardappelen op een laag niveau. Tot december werd 69.500 ton ingevoerd vergeleken bij 161.600 ton in het voorafgaande seizoen en zelfs 349.100 ton het jaar daarvoor. Die daling gaat vooral ten koste van de Belgen die vorig seizoen nog 61.900 ton naar de Franse markt konden verhandelen maar dat nu naar 7.200 ton zien inzakken. Nederland kon tot nu toe dit seizoen 6.100 ton aan de Fransen leveren, vergeleken bij 5.500 ton een jaar geleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.