Akkerbouw

Nieuws

Flexibele contracten voor Duitse fritesaardappeltelers

Berlijn – Het is Duitse aardappeltelers voor het eerst gelukt met de aardappelverwerkende industrie ’zichtbare contractprijsverbeteringen’ door te zetten.

Dat zegt de Arbeitsgruppe für Veredlungskartoffeln, een werkgroep binnen de landelijke organisatie van producentenverenigingen in de agrarische sector, de Bundesarbeitsgemeinschaft der Erzeugergemeinschaften.

In enkele regio’s zijn volgens deze instantie telers met verwerkers voor het komende seizoen flexibele prijsmodellen overeengekomen, waarbij naast een basisprijsverhoging tevens aan de tarwemarkt georiënteerde getrapte toeslagen zijn gekoppeld. Dat biedt de telersorganisaties in de contractaardappelsector ook in tijden van volatiele graanmarkten een toekomst, aldus de Arbeitsgruppe, die van oordeel is dat een dergelijke aanpak verder dient te worden ontwikkeld.

”Om de aardappelteelt doelgericht te versterken zijn contractvoorwaarden noodzakelijk die de verwerkingsteelt ook in vergelijk met de teelt van tafelaardappels, van graan of weer aangroeiende grondstoffen attractief maken,” licht de werkgroep toe.

Bij de bedoelde verwerkingsaardappels gaat het om hoofdzakelijk frites- en chipsaardappels, naast aardappels voor producten als granulaat en aardappeldeeg. ”Deze industrie expandeert in Duitsland en is op de waarborging van de bevoorrading over een langere periode aangewezen,” zo heet het verder.

Of registreer je om te kunnen reageren.