Akkerbouw

Nieuws 206 x bekeken 1 reactie

Europese Commissie wil invoer voergranen verruimen

Brussel – De Europese Commissie wil invoerrechten op voertarwe en voergerst schorsen om de voerkosten voor de intensieve veehouderij en veevoerindustrie te verlichten. Het betreft volgens welingevoerde bronnen toelating voor 1,6 miljoen ton.

Het voorstel van de Commissie wordt op 24 februari voorgelegd aan de lidstaten. Het huidige invoerrecht voor tarwe bedraagt 12 euro per ton. Wanneer de invoerrechten worden geschorst, lijken Australië en Canada de eerst aangewezen kandidaten graan naar de EU te brengen, omdat zij momenteel het goedkoopst zijn. In Australië is veelal onder relatief slechte omstandigheden (regen) geoogst, waardoor de kwaliteit relatief laag is.

De Commissie neemt deze stappen naar eigen zeggen als reactie op het beperkte aanbod op de wereldmarkt voor granen. In de intensieve veehouderij staan marges al langer onder druk door een laag prijsniveau in de supermarkt. Daar komen nu sterk stijgende voerprijzen bij. Veevoerconcern Nutreco meldde eerder deze week de stijging volledig door te berekenen aan boeren.

De Europese graanmarkt staat ook onder druk doordat sinds juli relatief veel zachte tarwe is uitgevoerd door de hoge prijzen, 20 procent meer dan een jaar eerder. De prijs voor voergranen ligt momenteel meer dan dubbel zo hoog als in 2010. Overigens koelen de exporten af. Afgelopen week werd volgens het Weekbericht Granen van het Productschap Akkerbouw voor 245.000 ton aan uitvoercertificaten aangevraagd.

De EU is nu netto-exporteur van 10,8 miljoen ton graan. Overigens kan de EU als extra koper op de wereldmarkt ook de prijs juist opdrijven.

De Commissie stelt ook voor de invoerrechten voor suiker te verlagen. De suikerprijs steeg vorige week in Londen naar het hoogste niveau in dertig jaar. In de EU zag Portugal in december korte tijd een tekort aan suiker, wat binnenlands kort leidde tot enige paniek.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Als de EU exporteur van graan is, heeft deze maatregel dan wel effect?

Of registreer je om te kunnen reageren.