Akkerbouw

Nieuws 176 x bekeken

EU stelt importheffingen op tarwe en gerst tijdelijk op nul

Brussel – De Europese Unie heeft de importheffingen op zachte tarwe (van lage en gemiddelde kwaliteit) en op voedergerst opgeschort tot eind juni.

Daarmee moet de spanning op de markt, met als gevolg hoge veevoerprijzen, verlichten.

De EU-lidstaten hebben donderdagochtend in een bijeenkomst van het beheercomité granen ingestemd met deze maatregel. De verwachting is dat de graanprijzen voorlopig hoog blijven, gelet op de voorraden die 62 miljoen ton lager uitvallen in 2010-2011 dan aan het eind van het vorig marktjaar.

Voor genoemde tarwesoorten bestaat een quotum van bijna 3 miljoen ton tegen een verlaagd importtarief van 12 euro per ton. Dat wordt dus nu op 0 euro gezet. Delen van dit quotum zijn gereserveerd voor import uit de VS en Canada, respectievelijk, 572.000 en 38.853 ton. Buiten het quotum geldt een importtarief van 95 euro/ton.

Voor gerst is er een quotum van 306.215 ton tegen een verlaagd importtarief van 16 euro per ton (buiten het quotum 93 euro/ton). Ook dat tarief gaat tijdelijk naar 0 euro. Voor veel andere graansoorten, zoals tarwe van hoge kwaliteit, durum tarwe en mais, is het importtarief al gesteld op 0 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.