Akkerbouw

Nieuws 201 x bekeken

’EU oogst minder graan dan verwacht’

Parijs – De EU gaat dit jaar minder graan oogsten dan verwacht. Maar de graanproductie valt wel 5,5 procent hoger uit dan vorig jaar, meldt Stratégie Grains in de jongste graanprognose.

Het toonaangevende analysebureau verwacht een graanoogst in de EU van 289,5 miljoen ton. Vorig jaar is 274 miljoen ton graan geoogst.

Stratégie Grains heeft de oogstprognose voor volgend seizoen 2011/2012 voor de tweede keer verlaagd. De Franse analisten verwachten een gerstproductie van 55,2 miljoen ton. Dat is 600.000 ton minder dan de vorige prognose. De oogstverwachting voor zachte tarwe daalt met 100.000 ton naar 135.5 miljoen ton.

Stratégie Grains verlaagt de oogstprognose vanwege de geringe neerslag die in delen van de EU is gevallen afgelopen winter. Gegevens van de Amerikaanse meteorologische dienst MDA geven aan dat in een brede strook van Oost-Spanje via Zuid-Frankrijk naar Oost-Europa tussen half december en half februari slechts de helft van de hoeveelheid neerslag is gevallen ten opzichte van gemiddeld. Ook in grote delen van het Verenigd Koninkrijk is veel minder neerslag gevallen dan in andere jaren.

Het Franse analysebureau Agritel meldt dat het wintergraan in de EU nog geen schade heeft geleden als gevolg van de droogte. ”Maar de zorgen over het gebrek aan neerslag groeien”, meldt analistensite Agrimoney.

Eerder deze maand verschenen ook berichten over droogte en kou in de graanregio’s van de VS en China. Het leidt tot groeiende zorgen bij graanverwerkers of er volgend seizoen voldoende graan beschikbaar komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.