Akkerbouw

Nieuws

EU houdt vast aan verlaging van importtarieven suiker

Brussel – De Europese Commissie houdt vast aan de voorgenomen verlaging van de importtarieven voor suiker. De Commissie wijst een Portugees verzoek af om het tarief voor de import van rietsuiker tijdelijk op nul te zetten.

Dat bleek maandag bij de Raad van EU-landbouwministers in Brussel. Portugal had gevraagd om een nultarief voor minstens 500.000 ton ruwe rietsuiker. Portugese raffinaderijen kampen momenteel met een aanvoertekort.

Het Portugese verzoek kreeg steun van landen als het Verenigd Koninkrijk, Roemenië en Finland. Frankrijk, Polen en Tsjechië spraken zich uit tegen het verzoek; zij vinden dat voor een oplossing van de aanvoerproblemen vooral gekeken moet worden naar de Europese suikerproductie.

De Commissie heeft aangekondigd donderdag, in een bijeenkomst van het beheercomité, met nadere maatregelen te komen. Eerder deze maand ontvouwde de Commissie plannen om het quotum dit seizoen te vergroten met 500.000 ton surplussuiker. Ook wil ze import van witsuiker toestaan per inschrijving, tegen een lager tarief van 419 euro per ton. Deze voorstellen liggen donderdag voor.

De verkoop van surplussuiker als consumptiesuiker zou vooral de suikersector in Frankrijk en Duitsland steunen; landen met raffinaderijen die suiker moeten importeren, zoals Portugal, zouden er niet mee zijn geholpen.

De EU kampt met een dreigend suikertekort, bij een historisch hoge wereldmarktprijs. Deze lijkt echter over zijn piek heen; de afgelopen weken daalde de prijs van 845 naar 700 dollar per ton (van 620 naar 513 euro per ton).

Of registreer je om te kunnen reageren.