Akkerbouw

Nieuws 198 x bekeken

Duitse tafelaardappelmarkt vertoont stabiele prijsontwikkeling

Münster – De telersprijzen op de Duitse tafelaardappelmarkt vertonen een stabiel beeld op een niveau van 24 tot 26 euro per 100 kilo afhankelijk van de regio, zo wordt vastgesteld in de lopende monitoring van TopAgrar.

Voor premiumkwaliteit worden toeslagen betaald van 3 tot 4 euro. Volgens deze marktwaarnemingen maken nieuwe aardappelen uit Noord-Afrika en Israël nog weinig kans. De vraagprijzen zijn te hoog en het aanbod uit de binnenlandse teelt is nog te ruim. Het zachte winterweer verhoogt bovendien de kans dat al binnen een termijn van hooguit twee weken in Duitsland zelf de eerste primeurs kunnen worden gepoot.

Aardappelinfo van het Productschap Akkerbouw in Den Haag typeert de stemming op de Duitse tafelaardappelmarkt op haar beurt als buitengewoon goed en schrijft dat toe aan de situatie in Egypte. ”Het effect op de marktprijs van tafelaardappelen in Duitsland is merkbaar. De marktprijzen in het tafelaardappelsegment blijven vast en neigen zelfs naar nog wat hoger. De gemiddelde dagprijs voor 35 mm opw. ronde (o.a. Solara) en vastkokende (Princes) rassen varieert van 26,00 tot 28,00 euro per 100 kg,” aldus het productschap.

De stemming op de markt voor fritesaardappelen is naar de visie van het productschap beduidend rustiger. ”Met name de afnemers lijken de kat uit de boom te kijken wat bij telers voor onrust zorgt, aangezien men voor directe levering niet makkelijk een bieding krijgt. De dagprijsindicatie voor fritesaardappelen (bijv. Agria en Fontane) ligt tussen de € 23,50 en € 26,00.”

Of registreer je om te kunnen reageren.