Akkerbouw

Nieuws 162 x bekeken

Droogte China stuwt tarweprijzen

Peking - Langdurige droogte in China heeft ertoe geleid dat de tarweprijs op de wereldwijd maatgevende termijnmarkt Chicago (CBOT) op het hoogste niveau in 28 maanden ligt.

De prijs lag woensdagochtend (9 februari) voor levering in maart op 8,74 dollar per bushel (235 euro per ton). In Parijs schommelde de prijs rond de 275 euro per ton.

De stijging volgt op een mededeling van het vroege waarschuwingssysteem van de FAO, de Wereldvoedselorganisatie van de VN. Op de Noord Chinese Vlakte is sinds oktober 2010 aanzienlijk minder regen gevallen dan normaal. Een deel van het gewas vriest door doordat sneeuw is weggesmolten terwijl temperaturen van bijna min 20 graden celcius worden genoteerd.

De Chinese oogst in juni kan daardoor qua volume maar ook kwaliteit fors tegenvallen. Van een totaal van 14 miljoen hectare is is volgens de FAO 5,16 miljoen hectare (30 miljoen mu) in met name de provincies Hebei en Shandong door de droogte en koude geraakt. China geldt normaliter als grootste consument als producent van maal- en voertarwe. China verbruikt circa 17 procent van de wereldwijd geproduceerde tarwe.

Vorig jaar daalde de tarweproductie in China volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw 114,5 miljoen ton tarwe, van een niveau van 115,1 miljoen ton een jaar eerder. Nu wordt gevreesd voor opnieuw een daling van 3 tot 4 miljoen ton. Overigens dreigt door de droogte ook een tekort aan water voor 2,8 miljoen stuks vee, met name varkens.

China is steeds belangrijker voor de internationale graanmarkten. Vorig jaar leidde een beperkte daling van de maïsproductie in het Aziatische land tot een scherpe stijging van de maïsprijzen wereldwijd. Investeerders hadden de stijging van het verbruik van maïs in China grof onderschat.

In China is de prijs voor tarwe de laatste week 8 procent opgelopen, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua. In China wordt inflatie boven de 3 procent als onwenselijk bestempeld. In januari lag de inflatie mogelijk boven de 5 procent. De Chinese centrale bank heeft daarom dinsdag (8 februari) de rente voor leningen met een looptijd van één jaar aan commerciële banken met 0,25 basispunten verhoogd tot 6,06 propcent. Zodoende wordt de beschikbaarheid van geld beperkt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.