Akkerbouw

Nieuws

Cosun werkt onderscheid weg tussen oude en nieuwe leden

Breda – Cosun heft het verschil op tussen bietentelers met oude en telers met nieuwe aandelen. Daar trekt de bietentelerscoöperatie dit jaar 30,3 miljoen euro voor uit.

Cosun financiert dit met de verkoop van het bedrijfsterrein in Groningen van vorig jaar, waar vroeger een suikerfabriek stond. De telers met oude aandelen ontvangen hiervoor een vergoeding van 10 euro per ton quotumbieten.

Cosun kocht begin 2007 de suikerbedrijven van CSM. Bij de overname is afgesproken dat de CSM-bietentelers zich inkopen in Cosun, maar alleen profiteren van de winst die Suiker Unie maakt. De winst van de niet-suikeractiviteiten (Aviko, Nedalco, SVZ, Unifine, Sensus) zou tot en met 2012 alleen worden verdeeld over de aandelen die vóór 1 januari 2007 in bezit waren van de bietentelers. Van 2013 tot 2018 zouden de nieuwe leden steeds meer gaan profiteren van de niet-suikeractiviteiten.

Maar deze tweedeling in de coöperatie leidde tot veel discussie, zei Jos van Campen, voorzitter van de raad van beheer donderdag op een persbijeenkomst. ”Daarom hebben we de ingroeiperiode van de nieuwe leden verkort met zeven jaar. Vanaf dit jaar kent Cosun nog maar één soort leden die allemaal gelijkwaardig zijn.”

Vorig jaar betaalde Cosun al 17 miljoen euro aan de eigenaren van de oude aandelen. Met dit geld was de ingroeiperiode drie jaar verkort. Met nog eens 30,3 miljoen euro wordt de ingroeiperiode dit jaar volledig opgeheven.

Of registreer je om te kunnen reageren.