Akkerbouw

Nieuws

Cosun reorganiseert dit jaar verliesgevende dochter SVZ

Breda - Cosun gaat dochterbedrijf SVZ reorganiseren. SVZ heeft in 2010 voor het derde achtereenvolgende jaar verlies geleden.

Dat maakte algemeen directeur Robert Smith van Cosun donderdag bekend bij de presentatie van de jaarcijfers. SVZ produceert fruit- en groenteproducten voor de voedingsmiddelensector.
Cosun gaat een deel van de activiteiten in de SVZ-fabriek in Etten-Leur verplaatsen naar Polen, Marokko en Spanje. Smith: “Daar kan SVZ goedkoper produceren. Er vallen 55 ontslagen onder de 200 werknemers in Etten-Leur.”

In 2008 schreef SVZ voor het eerst rode cijfers, sinds het eind jaren 80 door Cosun werd gekocht. Ook 2009 en 2010 waren verliesgevend. Smith: “SVZ concentreert zich in Etten-Leur voortaan op de productie van puree en concentraten van groenten en fruit.”

Cosun verkocht in 2007 het dochterbedrijf Unifine Sauces & Spices aan investeringsmaatschappij Clearwood. Begin deze week is de alcoholproductie van Nedalco verkocht aan Cargill. Het dochterbedrijf Unifine Food & Bake Ingredients, dat ingrediënten maakt voor banket, ijs en voedingsmiddelen, staat te koop. Smith: “Cosun wil agrarische grondstoffen optimaal tot waarde brengen. Nedalco verwerkt tarwegistconcentraat, een bijproduct van de tarweverwerking, tot alcohol. Die activiteit past beter bij graanverwerker Cargill. Unifine hoort niet bij onze kernactiviteiten.”

Volgens Smith hoort SVZ wel bij de kernactiviteiten. “Door de reorganisatie hopen we SVZ weer winstgevend te maken.”
SVZ is het enige dochterbedrijf van Cosun dat vorig jaar met verlies heeft afgesloten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.