Akkerbouw

Nieuws 190 x bekeken

Cosun betaalt extra suikergeld voor loonwerker

Breda – Het extra geld dat de loonwerkers ontvangen vanwege de herstructurering van de suikersector, komt grotendeels ten laste van het financieel resultaat van Cosun. Dat komt doordat Cosun zich garant heeft gesteld voor de meeste bietentelers.

Bij de herstructurering van de Europese suikersector in 2006 is een fonds in het leven geroepen voor het uit de markt nemen van productiecapaciteit. Het meeste geld ging naar suikerfabrieken die zijn gesloten, maar 10 procent was bestemd voor telers en loonwerkers. Het ministerie van ELI betaalde uit dat fonds 1 miljoen euro aan de loonwerkers en bijna 6,9 miljoen euro aan de bietentelers. De loonwerkers vonden hun compensatie te weinig en zijn gerechtelijke procedures gestart. Om te voorkomen dat het ministerie het geld niet snel zou betalen vanwege de procedures heeft Cosun zich garant gesteld voor het overgrote deel van de telers.

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven vindt dat de loonwerkers 500.000 euro extra moeten krijgen. Volgens secretaris Jan Willem van Roessel van de raad van beheer betekent dat voor Cosun een garantstelling van ongeveer 400.000 euro. ”Dat komt ten laste van het resultaat.”

Of registreer je om te kunnen reageren.