Akkerbouw

Nieuws 191 x bekeken

Copa-Cogeca wil extra verkoop surplussuiker

Brussel – De Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca wil dat de Europese Commissie de suikerindustrie de mogelijkheid geeft meer surplussuiker te verkopen aan de voedingsmiddelensector. Copa-Cogeca verwacht dat zo een dreigend suikertekort in de EU kan worden voorkomen.

De EU heeft een suikerquotum van 13,3 miljoen ton dat kan worden gebruikt voor de voedingsmiddelensector. Wat meer wordt geproduceerd, de surplussuiker, moet een andere bestemming krijgen. Bij verkoop op de voedingsmiddelenmarkt van surplussuiker moet de suikerfabriek een hoge boete betalen.

Het suikerverbruik voor de voeding in de EU ligt rond de 16,5 miljoen ton. Er wordt minder suiker geïmporteerd in de EU doordat derde landen er meer voor kunnen krijgen op de wereldmarkt.
Daarom wil Copa-Cogeca dat de Commissie 500.000 ton surplussuiker vrijgeeft voor verkoop als voedingssuiker.

Volgens secretaris-generaal Pekka Pesonen is dit eenvoudig te realiseren. ”De boete op de verkoop van surplussuiker als voedingsuiker kan worden terug gebracht naar nul euro. De bieten die daarvoor worden gebruikt worden afgerekend tegen de minimumbietenprijs die geldt in de EU (€ 26,29 per ton)”, schrijft hij in een brief aan landbouwcommissaris Dacian Ciolos.

Copa-Cogeca is tegen het voornemen van de Commissie om voor een bepaalde hoeveelheid suiker uit derde landen een laag invoertarief in te stellen. ”Er is immers een tekort op de wereldmarkt.”

Donderdag besluit de Commissie over de plannen om een suikertekort in de EU te voorkomen. Copa-Cogeca roept de Commissie op snel te besluiten. ”Het besluit heeft invloed op hoeveel suiker de industrie in seizoen 2011/2012 kan afzetten. En dat kan van invloed zijn op hoeveel bieten akkerbouwers dit jaar willen telen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.