Akkerbouw

Nieuws

Cichoreitelers ageren tegen contract Sensus

Valthe - Cichoreitelers zijn zeer teleurgesteld in hun afnemer Sensus, zo blijkt op de vergaderingen van Telersvereniging Cichorei. Er heerst ontevredenheid over de contractvoorwaarden.

Het cichorei-areaal is met een kwart gekrompen. De basisprijs ging 2 euro per ton omlaag, de tarrabijdrage met 2 euro omhoog, de areaaltoeslag is kleiner. “Het contract is achteruit gegaan”, zegt Hans van der Heijden, voorzitter van de Noord-Nederlandse tak van de telersvereniging en dagvoorzitter van de vergadering in Valthe, afgelopen dinsdag. De contractvoorwaarden deden hem zelf besluiten om zijn areaal cichorei te halveren.

Van der Heijden verwacht voor de volgende contractronde een nog groter effect van de recente prijsdaling, als Sensus de prijs niet laat stijgen. “Wel is toegezegd dat de prijs niet verder zakt.”

Dat is volgens Kees van Dijk, landelijk voorzitter van de telersvereniging, niet genoeg. “Sensus moet volgend jaar meer bij de prijs doen dat er dit jaar is afgegaan. Alleen zo kunnen ze goodwill kweken. Vorig jaar beloofde Sensus op deze plek dat de prijs stabiel zou blijven. Komen ze met een daling van 2 euro per ton. Dat is een klap in ons gezicht. De sfeer hier aanvoelende is het vertrouwen bij telers ver te zoeken.”

De telersvereniging krijgt amper voet aan de grond bij Sensus, zegt Van Dijk. “We hebben alle argumenten aangedragen om de prijs voor 2011 te verhogen, maar Sensus heeft niet geluisterd en de prijs verlaagd. Telers rekenen ons daarop af en dat begrijp ik. Het enige dat wij nog kunnen doen is de telers laten rekenen aan een saldovergelijking, zodat ze zelf conclusies trekken en zulke contracten niet meer tekenen.”

René Schunselaar, woordvoerder namens Sensus, wil niet ingaan op de kritiek van telers.

Of registreer je om te kunnen reageren.