Akkerbouw

Nieuws

Bunge profiteert van scherpe stijging grondstofprijzen

White Plains – Bunge heeft het afgelopen kwartaal 292 miljoen dollar (215 miljoen euro) winst gemaakt.

Een jaar eerder maakte het agriconcern uit New York nog een verlies van 28 miljoen dollar (20,6 miljoen euro). De grote winst komt bij de agribusinessdivisie vandaan, die granen en oliezaden koopt, opslaat, verkoopt en verscheept.

Bestuursvoorzitter Alberto Weisser waarschuwde tijdens de presentatie voor aanhoudende beweeglijkheid op voedingsmarkten, die volgens de Braziliaan in geheel 2011 zal doorzetten. Daarmee sluit Weisser zich aan bij onder andere topman Wout Dekker van veevoerconcern Nutreco maar ook bij de laatste maandanalyse van de Rabobank die gisteren is gepresenteerd.

Voor Bunge is de onzekerheid op markt een zegen, geeft Weisser impliciet toe: ”het is in deze tijden dat de diensten die Bunge verleent, die de wereldwijde handel faciliteren en de keten efficiënt maken, meer waarde hebben dan ooit.” Hoge graanprijzen worden door analisten gezien als één van de oorzaken van sociale onrust in landen als Egypte, Jordanië en Tunesië.

Traditioneel kopen landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika vooral direct granen en oliezaden van Rusland en Oekraïne. Nu zijn ze aangewezen op andere delen van de wereld waar bedrijven als Bunge maar ook Cargill, ADM, Dreyfus en Glencore sterke posities innemen, Het zijn überhaupt deze bedrijven die door hun omvang in staat zijn de markt beter te doorgronden dan kleinere concurrenten.

De winst van de agribusinessdivisie steeg in een jaar tijd van 65 miljoen dollar (48 miljoen euro) tot 377 miljoen dollar (278 miljoen euro). De totale omzet van Bunge steeg op jaarbasis in het laatste kwartaal van 10,4 miljard naar 12,7 miljard dollar (9,4 miljard euro).

Bunge werd in 1818 opgericht door een Duitse immigrant in Amsterdam maar werd later verplaatst naar Antwerpen, Argentinië en uiteindelijk White Plains, New York.

Of registreer je om te kunnen reageren.