Akkerbouw

Nieuws

Brussel overweegt tijdelijk groter quotum voor suiker

Brussel – De Europese Commissie overweegt om het suikerquotum dit seizoen te vergroten met 500.000 ton surplussuiker. Voor de surplusbieten die voor deze suiker zijn gebruikt, moet de quotumprijs worden betaald en niet de lagere surplusprijs.

De Commissie wil ook een tender invoeren voor verlaagde invoerrechten. De invoerheffing is 419 euro per ton witsuiker. Door in te schrijven op de tender kan suiker worden geïmporteerd tegen een lager tarief.
De Commissie legt 24 februari het voorstel voor aan de lidstaten. Brussel wil zo een suikertekort voorkomen. Vanaf 2006 heeft Brussel het suikerquotum stapsgewijs verlaagd van 18 miljoen naar 13,3 miljoen ton.
Cosun, eigenaar van Suiker Unie, kan met de maatregelen uit de voeten, zegt Jan Willem van Roessel, secretaris van de raad van beheer. ”Maar we hebben niet veel surplussuiker meer beschikbaar dat kan worden verkocht als quotumsuiker. We hadden graag gezien dat de Commissie ook plannen had gemaakt voor het volgende seizoen. Nu wordt achteraf gewerkt. De Commissie kan beter inspelen op de suikermarkt vóór de bieten zijn gezaaid.”

Of registreer je om te kunnen reageren.