Akkerbouw

Nieuws 166 x bekeken

Britten produceren kwart minder suiker

Londen – Het Britse suikerbedrijf British Sugar heeft deze campagne iets minder dan een miljoen ton suiker geproduceerd.

Dat is ruim 300.000 ton ofwel een kwart minder dan vorig jaar. De daling is geheel te wijten aan het wisselvallige weer, waardoor een flink deel van de bietenoogst verloren is gegaan.

Dat blijkt uit een tussentijds bericht aan de beurs van Associated British Foods, het moederbedrijf van British Sugar. Het suikerbedrijf zal het quotum wel vullen door suiker bij derde partijen te kopen en uit voorraad te halen. ABF schat de extra kosten voor de moeilijke campagne en voor het extern inkopen van suiker op zo’n 23 miljoen euro. Dat bedrag zal echter pas later dit jaar op de resultaten drukken. De Zuid-Afrikaanse dochter Illovo heeft eveneens te maken met een moeilijke campagne en ziet de winst teruglopen. Dankzij goede campagnes in Spanje en China maakt de suikerdivisie van ABF als geheel wel meer winst dan vorig jaar.

Verder wordt de levensmiddelendivisie bij haar Australische activiteiten geconfronteerd met extra kosten door de recente overstromingen in Queensland waardoor onder meer een maalderij van ABF onder water is komen te staan. Daarnaast ziet de Britse broodfabrikant Kingsmill de marges onder druk komen door de hoge graanprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.