Akkerbouw

Nieuws 247 x bekeken

Brits onderzoek: meer aardappelen met minder water

Kent - De aardappelteelt kan toe met de helft minder water zonder dat dit ten koste gaat van de opbrengst. Om dit te realiseren hebben wetenschappers van het Britse onderzoeksinstituut East Malling Research (EMR) een bestaande techniek in de aardbeienteelt toegepast bij aardappelen.

Volgens EMR wordt 56 procent van alle beregeningswater in Engeland en Wales gebruikt voor de aardappelteelt. “Er is 42 tot 60 kuub water nodig om 1 ton aardappelen van goede kwaliteit te produceren. Wij hebben dat terug gebracht naar 23 kubieke meter water.”

Het onderzoek is vorig jaar uitgevoerd op een aardappelperceel van bijna 1 hectare. De EMR-onderzoekers hebben de aardappelen met druppelirrigatie van water voorzien, zoals ook in de aardbeienteelt gebeurt. “Het voordeel is dat we veel minder water verbruikten. Ook is minder meststoffen gebruikt omdat de toediening via druppelirrigatie veel nauwkeuriger is. We zijn zo in staat geweest de opbrengst te verhogen naar 78 ton per hectare. In de praktijk ligt de opbrengst tussen 45 tot 50 ton aardappelen.”

EMR heeft eerder een teelthandleiding gemaakt voor druppelirrigatie bij aardbeien. Deze techniek is in 2009 en 2010 getest bij aardappelen. Het onderzoeksproject beslaat drie jaar. Het onderzoek wordt dit jaar voortgezet. EMR hoopt dan aardappeltelers te kunnen voorlichten hoe ze het beste druppelirrigatie kunnen uitvoeren bij aardappelen.

Onderzoeksleider Mark Else van EMR realiseert zich dat de aanleg van druppelirrigatie duur is. “Maar de hectareopbrengst gaat omhoog, de teler kan beter sturen in knolmaat en kwaliteit en hij geeft minder geld uit aan bestrijdingsmiddelen en meststoffen. De techniek is vooral geschikt voor regio’s waar minder neerslag valt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.