Akkerbouw

Nieuws 190 x bekeken

Bietenopbrengst kan hoger door scherpere bestrijding ziekten

Bergen op Zoom – Met een scherpere bestrijding van ziekten en plagen kan de opbrengst van suikerbieten worden verhoogd.

Dit maakt 24 procent uit van het verschil tussen theoretische en gemiddeld gerealiseerde opbrengst. Dat meldt bieteninstituut IRS op basis van een studie.

”Het is een kwestie van goed opletten waar je tegenaan loopt en adequaat handelen”, legt IRS-onderzoeker Bram Hanse uit. ”Vooral middentelers kunnen winst behalen, maar het geldt ook voor toptelers.”

Het onderkennen van het probleem is het uitgangspunt. ”Voorkom dat je te laat door hebt dat er wat aan de hand is. Of dat je iets bestrijdt wat er niet is. De informatie over de ziekte of kwaal is op allerlei plekken te verkrijgen. Vaak komen telers bij het IRS uit.”

Als voorbeeld noemt hij bietencysteaaltjes. ”Dat moet je vooraf weten om je te kunnen voorbereiden.”

Het opbrengstpotentieel van Nederlandse suikerbieten is 23 ton per hectare. ”Veel mensen denken dat dat onrealistisch is, maar in praktijk komen opbrengsten van boven de 20 ton wel voor.”

Ook vroeg zaaien is een opbrengstverhogend aspect. Toptelers zaaien gemiddeld vijf dagen vroeger dan middentelers. Volgens Hanse levert dit naast meer groeidagen ook een positief effect op in de strijd tegen rhizomanie of bietencysteaaltjes. Ook spuiten toptelers vaker tegen bladschimmels. Spuiten tegen bladschimmels heeft volgends Hanse zeker zin. Het belangrijkste blijft het moment van spuiten. Dit kan echter worden verbeterd, omdat maar een deel van de toptelers een lagere aantasting had.

Of registreer je om te kunnen reageren.