Akkerbouw

Nieuws

BASF mag phytophthora-aardappel verder testen

Ludwigshaven – Het Duitse veredelings- en chemieconcern BASF Plant Science mag van de Europese Commissie genetisch veranderde aardappelen testen, die resistent zijn gemaakt tegen phytophthora.

BASF heeft bij de Europese Commissie een aanvraag ingediend om veldproeven aan te leggen in Zweden van maximaal 50 hectare. BASF heeft ook aanvragen ingediend voor veldproeven in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, meldt de Commissie.

De aardappel is voorzien van twee extra genen die afkomstig zijn uit wilde aardappelplanten. Volgens de Commissie bestaat er geen risico op verspreiding van de genen. ”Aardappelen worden in het veld vermeerderd via de knollen en niet via het zaad. Bovendien moet er minstens 10 meter afstand worden bewaard tot andere aardappelvelden.”

BASF had al toestemming om de transgene fabrieksaardappel Amflora verder te mogen telen in Duitsland en Zweden. Deze aardappel produceert alleen de gewenste zetmeelsoort amylopectine.

Of registreer je om te kunnen reageren.