Akkerbouw

Nieuws

Akkerbouwers investeren in kennis

Westmaas - Akkerbouwers investeren meer dan de voorgaande jaren, constateert DLV Plant. Er wordt een inhaalslag gemaakt. In zowel materialen en technieken als in kennis.

Dat laatste blijkt uit de zeer goed bezochte cursussen die het adviesbureau geeft. “We zijn positief verrast”, zegt Cor van Oers, manager akkerbouw en vollegrondsgroenten in Noord- en Zuid-West Nederland.

“We hebben wel 150 cursisten voor de drie onderdelen die we aanbieden; bodem in balans, kwaliteit en bewaring van aardappelen en pootgoedteelt. Naar mijn idee is dat een flink aantal, terwijl we niet bijzonder fanatiek hebben geworven hiervoor. Jaren geleden hielden we cursussen en toen was het enthousiasme duidelijk minder. Nu de prijsvorming goed is, willen ondernemers weer investeren in zichzelf. Dat doe je niet zo snel als je in een negatieve spiraal zit. De investeringen geven blijk van vertrouwen. Ik denk dan ook dat de cursussen een vervolg krijgen.”

Van Oers merkt dat er een positieve wind door de akkerbouw waait nu er weer geld wordt verdiend. “Ondernemers willen ook vooruit kijken en investeren niet alleen in ijzer maar ook in kennis. Dat is positief.”

De DLV-manager wil telers op het hart drukken om de bodem niet te vergeten bij de investeringen. “Is de drainage op orde?  Dat is na het vorige seizoen een extra belangrijk onderwerp. Ons standpunt is: begin bij de bodem. Je moet water kwijt kunnen. Verder zien we dat ondernemers die te kampen hadden met rooicapaciteit daar kritisch naar kijken en eventueel investeren. Mooi dat het kan.”

Van Oers pleit er dan ook voor dat voedselprijzen hoog blijven. “Dat moet om te kunnen blijven investeren in landbouwbedrijven. De afgelopen jaren is dat al te weinig gebeurd.”
Hij maakt wel de kanttekening dat het niet iedereen voor de wind gaat. “De verschillen zijn groot. Het is heel zuur als je je aardappelen in de grond moet laten zitten.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.