Akkerbouw

Nieuws 294 x bekeken

Aardappelrassen onder loep voor aaltjesbestrijding

Wageningen - Adviesbureau DLV Plant gaat de tolerantie en rasgevoeligheid van aardappelrassen voor de nematode Pratylenchus penetrans onderzoeken.

Dit onderzoeksproject is toegekend door het Productschap Akkerbouw (PA) en maakt deel uit van het actieplan aaltjesbeheersing, een initiatief van PA, Productschap Tuinbouw en LTO Nederland.
Zowel op de noordoostelijke zand- en dalgronden als op de zuidoostelijke zandgronden zijn veel landbouwpercelen besmet met Pratylenchus penetrans. De problematiek neemt vooral door de teelt van maïs en groenbemesters verder toe.

Aardappelen kunnen vooral in droge jaren, afhankelijk van het besmettingsniveau en het organische stofgehalte van de bodem, schade ondervinden. Dat de gevoeligheid van aardappelrassen verschilt, is bekend. De tolerantie van de rassen die momenteel veel geteeld worden of in opkomst zijn, is vaak nog niet bekend. Het is lastig om een rasgericht advies te geven dat rekening houdt met het besmettingsniveau, ervaart DLV Plant. Hierdoor wordt het lastig om tot een goede aaltjesbeheersingsstrategie (abs) te komen.

De gegevens die hiervoor nodig zijn, gaat DLV Plant de komende twee jaar onderzoeken. De proeflocaties komen in het noordelijke en zuidelijke zandgebied te liggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.