Akkerbouw

Nieuws

43 euro per ton quotumbieten

Breda - Suiker Unie betaalt 43 euro per ton quotumbieten. Dat is net zo veel als voor de oogst van 2009. De uitkering op aandelen bedraagt 3 euro per ton quotumbieten. Dat was vorig jaar 2,25 euro.

Suiker Unie betaalt een ledentoeslag van 11,75 euro per ton bieten. Dat is 2,75 meer dan voor de oogst van 2009. Deze verhoging compenseert de lagere suikergehaltes en winbaarheid van de laatste oogst.

De extra ledentoeslag kost Suiker Unie 13 miljoen euro. Daar staat tegenover dat vorig jaar extra geld is binnengekomen met de verkoop van de grond in Groningen en Bergen op Zoom, waar vroeger suikerfabrieken stonden.

Cosun, moederbedrijf van onder andere Suiker Unie en Aviko, heeft vorig jaar een omzet gedraaid van 1,766 miljard euro. Dat is vrijwel gelijk aan de 1,758 miljard euro omzet die in 2009 is gerealiseerd. Het bedrijfsresultaat steeg met 70 procent van 93 miljoen euro in 2009 naar 158 miljoen euro vorig jaar.

Als de incidentele posten niet worden meegerekend, steeg het bedrijfsresultaat met 3 procent naar 111 miljoen euro, zei algemeen directeur Robert Smith donderdag in Breda bij de presentatie van de jaarcijfers. “Daar is de 13 miljoen euro extra ledentoeslag in verrekend. Cosun heeft het bedrijfsresultaat verbeterd, ondanks lastige oogstomstandigheden bij Suiker Unie, Aviko en Sensus.”

Voor de surplusbieten, die boven het quotum zijn geleverd, betaalt Suiker Unie 28,25 euro per ton. Dat was vorig seizoen 30,44 euro.

Volgens Smith heeft dochterbedrijf SVZ, dat groente- en fruitingrediënten maakt, voor het derde opeenvolgende jaar verlies geleden. “Het is het enige dochterbedrijf van Cosun dat geen winst maakt. Daarom wordt SVZ gereorganiseerd en wordt een deel van de activiteiten verplaatst naar Polen, Marokko en Spanje. Ook beëindigen we een aantal activiteiten van SVZ. Ook 2011 blijft een lastig jaar voor SVZ, maar we verwachten dat het bedrijf de winstgevendheid gaat herstellen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.