Akkerbouw

Nieuws

'Zaadbedrijven moeten oppassen met vermarkting transgeen graan'

Minnetonka – Zaadbedrijven moeten voorzichtiger zijn met de distributie van genetisch transgeen zaaigoed. Dat zegt Randal Giroux, vice-voorzitter voor voedselveiligheid van Cargill. Volgens Giroux dreigen boeren in de VS transgene zaden te gebruiken voordat afzet in exportlanden zeker is gesteld.

Giroux deed de uitspraak tijdens een speech voor de National Grain & Feed Association, aldus persbureau Reuters. Vaak zijn de transgene varianten in belangrijke importlanden (nog) niet toegelaten voor import. In het jaar 2000 kwam een partij nog niet toegelaten Starlink-mais op een boot naar Japan terecht.

Japan en Zuid-Korea, toen de belangrijkste markten voor Amerikaans graan, zetten de import direct stil. Tegenwoordig zijn ook China en in mindere mate de EU als transgeensceptische landen belangrijke afnemers van Amerikaans graan. Ze hanteren een voor handelsbedrijven als Cargill bijna niet te garanderen nultolerantie voor niet-toegelaten transgeen graan.

De discussie laait op vanwege de vermarkting van de transgene maisvariant Agrisure Viptera door Syngenta. De variëteit, in staat om insecten te weerstaan, werd al in de VS ingezaaid voordat de toelating in exportmarkten geregeld is. Inmiddels is de toelating geregeld voor onder meer Japan, Australië, Mexico, Canada, Brazilië en Taiwan.

Het areaal transgene gewassen is vorig jaar met 10 procent toegenomen tot 148 miljoen hectare. Het grootste areaal stond in de VS (67 miljoen hectare), gevolgd door Brazilië, Argentinië, India en Canada.

Of registreer je om te kunnen reageren.