Akkerbouw

Nieuws

VTA-peiling: veel meer vrije uien dan vorig jaar

Noordhoek – De voorraad vrij verhandelbare uien die momenteel bij de telers ligt is aanzienlijk groter dan vorig jaar.

Dat blijkt uit de eerste voorraadpeiling begin december onder een representatief deel van de uientelende leden van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA). Het aandeel dat nog resteert van hun totale oogst is bij de VTA-leden gelijk aan dat van vorig jaar tijdens de decemberpeiling: 75 procent.

De oogst 2011 is echter een stuk groter dan die van 2010. De VTA-leden hebben op een 3 procent groter areaal uien geteeld en realiseerden dankzij een grotere opbrengst per hectare 14 procent meer uien. De schatting van de tarra is met 9 procent vrijwel gelijk aan het vorig seizoen. Per saldo zijn er dus meer uien in voorraad bij de telers. Het percentage vrij verhandelbare uien daarvan is volgens de peiling ook nog eens groter: 85 procent, tegen 73 procent vorig jaar december.

Er is dit seizoen bij laag prijsniveau al veel geëxporteerd, maar aan de voorraad te zien vooral contractueel vastgelegde partijen en uien met bewaarproblemen. De eerder uitgevoerde enquête van het Bureau Uien Informatie (BUI) half november gaf dat ook aan. BUI schatte de tarra in afgeleverde uien 11 procent en in de opgeslagen uien 10 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.