Akkerbouw

Nieuws

VTA: aardappelvoorraad snel geslonken

Noordhoek – De nog bij de akkerbouwers aanwezige aardappelvoorraad oogst 2011 is vrijwel gelijk aan de voorraad in dezelfde periode van 2010. Van de totale binnengehaalde oogst is nog ongeveer 30 procent vrij verkoopbaar.

Bij de telers ligt een fractie (1 procent) minder vrij verkoopbare aardappelen dan vorig jaar. Dat meldt de telersvereniging VTA (Verenigde Telers Akkerbouw) na een peiling medio november onder een representatief deel van de leden, 250 boeren. VTA-leden zijn goed voor ongeveer 40 procent van het totale Nederlandse areaal aan consumptieaardappelen.

De uitkomsten van de peiling zijn nogal verrassend, gezien de grote aardappeloogst van dit seizoen. Het aardappelareaal van de VTA-telers was dit jaar weliswaar 2 procent kleiner dan in 2010, maar dankzij per hectare 6 procent meer opbrengst dan het voorgaande seizoen kwamen er veel aardappelen.

Bij de peiling op 15 november bleek echter dat van de extra geproduceerde tonnen weinig meer over is. Er is een groter deel van de totale oogst al afgeleverd bij de verwerkers en handel, ook is er wat meer dan andere jaren afgevallen als gevolg van bewaarproblemen. Per saldo is er in absolute tonnen 12 procent meer aardappelen afgeleverd.

Meeuw de Bruijne, voorzitter van de handelscommissie van VTA: ”De beschikbare tonnen op contract verkochte aardappelen en mee te leveren partijen overproductie zijn om diverse redenen dus behoorlijk aangesproken. Veel van onze extra oogst is al weggewerkt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.