Akkerbouw

Nieuws 7 reacties

Uienexport aanzienlijk groter dan gedacht

Den Haag – Nederland stevent af op een veel grotere export van uien dan tot dusver gedacht werd. Het gaat om een correctie van onjuist verwerkte afzetresultaten.

Dat meldt het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB). Als gevolg van een inmiddels herstelde automatiseringsfout bij de registratie bij exportgegevens is in de afgelopen maanden de indruk ontstaan dat de uitvoer van uien dit seizoen hopeloos achterloopt bij die van vorige jaren.

In werkelijkheid is tot nog toe een recordhoeveelheid geëxporteerd. Het ’gat’ dat tot nu toe werd gesignaleerd tussen de export van de uien oogst 2011 en die van 2010 bedroeg circa 34.000 ton.

Na bijstelling van de exportgegevens tot en met week 45 komt de uitvoer juist uit op een plus, van 17.000 ton. Bij KCB kunnen exporteurs met ingang van dit seizoen elektronisch opgave doen van hun exportresultaten met behulp van een programma Client Export van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit. Hiervan waren volgens een woordvoerder van KCB de gegevens structureel niet verwerkt.

Weliswaar is de uienoogst dit seizoen bijzonder groot, ook buiten Nederland. De exportresultaten waren dusdanig teleurstellend dat ze tot vragen leidden bij exporteurs en verwerkers.

'Fout erg storend'

Voorzitter Adrie Bossers van de LTO-werkgroep Consumptieaardappelen en Uien vindt de fout erg storend. ”Marktprocessen zijn emotionele processen. De marktstemming wordt onder meer bepaald door cijfers over oogst, verwerking en export. Dat verschil van 51.000 ton is niet niks. Er is al een negatieve stemming in de uienmarkt met zeer slechte prijzen voor de telers. De sector voelde al aan dat er iets niet klopte. Het is goed dat het KCB dit direct heeft rechtgezet. Als dit pas aan het eind van het seizoen boven water was gekomen, was het veel ernstiger geweest.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wat kunnen ze nu eigenlijk wel in dit land??

 • no-profile-image

  Frauderen als een echte Zuideuropeaan.

  Hmm, foutje? Oh, sorry, we zullen het herstellen en nooit meer doen...

 • no-profile-image

  Nou bedankt KCB.de hele uienmarkt naar de bliksem geholpen .
  Je zal er maar mee te maken hebben.

 • no-profile-image

  Ik kan me zo voorstellen dat het er in andere sectoren niet bepaald zachtzinnig aan toe zou gaan als zich iets vergelijkbaars voordeed. Als er bijvoorbeeld al claims bestaan voor imagoschade, dan kan de sector toch wel inkomensschade claimen wegens grove nalatigheid met gigantische financiele gevolgen? Je kan wel e.e.a. rechtvaardigen, want het is duidelijk dat juist in Nederland de prijzen voor de boer het laagste zijn.

  Ik vind dat LTO weer maar eens buitengewoon slap reageert.

 • no-profile-image

  peter66

  wordt zeker bijgehouden door stagelopers uit dezelfde klas waar de DR ze ook vandaan had om perceeloppervlakte te meten, dom dom dom

 • no-profile-image

  H.

  Heeft LTO al gereageerd?

 • no-profile-image

  Voorlopig zag ik dus waarschijnlijk net als u, H., dat dhr.
  Bossers reageerde. Als je dat leest, dan zie je dat hij heel juist welk effect hij ziet, maar dat hij heel blij is dat het probleem nu is gesignaleerd en niet later... Leuk voor de mensen die zich onder invloed van de cijfers gek hebben laten maken. Je kunt deze boeren niks kwalijk nemen, het spookbeeld van je uien op het land moeten uitrijden was gezien de oude cijfers zeer reeel. Met de juiste info was het sentiment waarschijnlijk niet zo ver doorgeslagen. De rekening ligt volledig bij de producent, want het is nog maar de vraag of de markt alsnog zal opveren. Het is niet zo eenvoudig om de brokken nu alsnog te lijmen

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.