Akkerbouw

Nieuws 334 x bekeken

USDA-prognose drukt graanprijzen

Parijs – Tarwe werd deze week iets goedkoper op de termijnmarkt in Parijs. Mais werd iets duurder. Vrijdag daalden de tarwe- en maisnoteringen nadat het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) in de nieuwste graanprognose aangaf dat er veel meer graan op de wereld beschikbaar is dan gedacht.

De wereldvoorraad graan groeit dit seizoen volgens het USDA, terwijl alle analisten tot nu toe uitgingen van een krimp van de graanvoorraad.

Donderdag sloot de tarwenotering in Parijs op € 179,75. De vrijdag er voor was dat nog € 181,25. De maisnotering steeg deze week in Parijs van 184 euro vrijdagavond naar € 185,50 donderdagavond.

In Chicago daalde de tarweprijs tussen vrijdagavond en donderdagavond met 5,8 procent. Mais werd 0,6 procent duurder. Maar vrijdag daalden de prijzen van tarwe en mais allebei in Chicago vanwege de nieuwe prognose van het USDA, net als in Parijs.

Ook op de fysieke markten werd tarwe deze week goedkoper. Volgens het Productschap Akkerbouw komt dat door de positieve oogstberichten uit Canada, Australië en Argentinië. ”De internationale handel wordt dan ook niet langer gedomineerd door de uitvoeren vanuit het Zwarte Zeegebied”, schrijft het productschap in het Weekbericht Granen.

Ook gerst werd deze week goedkoper door de goede oogstverwachtingen. De maisnoteringen daalden op de internationale markten door positieve berichten uit China, meldt het schap. ”De maisoogst voor China wordt geraamd op 191,8 miljoen ton waardoor er wellicht minder ingevoerd behoeft te worden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.