Akkerbouw

Nieuws 322 x bekeken

Transgene teelt neemt in Brazilië snel toe

São Paulo – Het areaal transgene gewassen groeit in Brazilië in het seizoen 2011/2012 met 21 procent tot 31,8 miljoen hectare. Dat maakt marktonderzoeksbureau Celeres bekend.

Braziliaanse boeren kiezen vooral bij de maisteelt toenemend voor het inzaaien van transgene gewassen.

De laatste jaren bleef het aandeel transgene gewassen in Brazilië lager dan in buurland Argentinië en de VS. De Brazilianen richten zich met name ook op de conventionele teelt om afnemers in de EU en Japan van dienst te kunnen zijn. In de EU en Japan is de productie van transgene gewassen omstreden.

De logistieke kosten van twee gescheiden ketens zijn echter hoog, en door de toenemende afzet in bijvoorbeeld China neemt het belang van de EU en Japan voor Braziliaanse producenten af, aldus Celeres. Het beeld wordt bevestigd door een woordvoerder van het Comité van Graanhandelaren, dat ook wijst op de toenemende transgene teelt in Argentinië.

Het Braziliaanse areaal transgene soja groeit ten opzichte van het vorige oogstseizoen met 16,7 procent tot 21,4 miljoen hectare, aldus de rapporteurs. Een groot deel van de soja in Brazilië is historisch bestemd voor de veevoerindustrie. Het areaal transgene katoen groeit 32,2 procent tot 469.000 hectare.

De onderzoekers kijken bij de maisteelt zowel naar de zomeroogst (inzaai november 2011 en januari 2012) als de winteroogst (inzaai maart). Hoewel cijfers nog schaars zijn, gaat Celeres uit van een toename van 32 procent tot 9,9 miljoen hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.