Akkerbouw

Nieuws 355 x bekeken

Tarwe en mais duurder op termijnmarkt Parijs, goedkoper in Chicago

Parijs – De prijzen voor tarwe en mais zijn deze week iets gestegen op de termijnmarkt in Parijs. In Chicago zijn ze gedaald.

Eind vorige week noteerde Parijs € 179,50 voor tarwe. Donderdagavond was dat gestegen naar € 181,75. De maisprijs steeg in Parijs deze week van € 184,75 naar € 186,75. Vrijdag gedurende de handelsdag bleven de prijzen vrijwel stabiel.

De termijnmarkt in Chicago laat het tegenovergestelde zien. Het maartcontract voor tarwe zakte tussen vrijdagavond en donderdagavond met 2,8 procent. Het maartcontract voor mais daalde 2,6 procent. Vrijdag stegen de tarwe- en maisnoteringen iets in Chicago.

De euro wordt voortdurend goedkoper ten opzichte van de dollar doordat de EU niet in staat is de financiële crisis op te lossen. Daardoor kan de EU beter concurreren op de wereldgraanmarkt dan de VS.

Op de fysieke markten overheerst een voorzichtige stemming. Tegen het einde van het jaar kalmeert de markt omdat verwerkers en handelaren rond de feestdagen niet te veel drukte willen hebben.

In Europa daalden de noteringen deze week aanvankelijk, meldt het Productschap Akkerbouw in het Weekbericht Granen. ”Dat kwam door de sombere economische vooruitzichten voor de EU en een recent rapport van het USDA. De laatste dagen stijgen de noteringen in de EU met enkele euro’s per ton als gevolg van de zwakke euro. Op de internationale markten daalden de tarwenoteringen in de VS en bleven stabiel in het Zwarte Zee gebied, Argentinië en Canada. Gerst werd goedkoper en mais daalde ook iets.”

Of registreer je om te kunnen reageren.