Akkerbouw

Nieuws 741 x bekeken 2 reacties

Suikerquotum weg in 2015

Brussel – EU-Landbouwcommissaris Dacian Ciolos houdt vast aan het afschaffen van de suikerquotering in 2015.

Hij ziet geen enkele reden voor uitstel tot 2020 zoals enkele lidstaten willen, waaronder de grote suikerproducenten Frankrijk en Duitsland willen.

”Waarom vasthouden aan een star systeem terwijl de suikerindustrie concurrerend is in de EU en zelfs kan exporteren.” Die retorische vraag stelde Ciolos gisteren tijdens een bijeenkomst voor landbouwjournalisten in Brussel. Uitstel van afschaffing van het suikerquotum, zodat de suikerindustrie zich daar beter op aan kunnen passen, is voor Ciolos dan ook niet aan de orde. De EU-markt is feitelijk al een open markt voor suiker en is afschaffing in 2015 ook al lang genoeg bekend aldus Ciolos.

De Nederlandse regering is in tegenstelling tot Frankrijk en Duitsland voor afschaffing in 2015. De Nederlands akkerbouwsector en suikerproducent Cosun willen echter het quotum in ieder geval tot 2020 behouden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  voorspellen blijft lastig, of moet ik zeggen onmogelijk
  wel met zekerheid te zeggen is dat bijna iedereen bij iedere verandering begint te gillen. het kan niet , het mag niet
  zo ook in 2005, het begin van de suikerhervorming, het zou de ondergang van de bietenteelt worden volgens niet de eerste de beste Aike Maarsingh
  het werden prima jaren.
  nu wil Ciolos het Quotum afschaffen en gilt weer iedereen moord en brand, het is te snel en we moeten ons toch aan kunnen passen.
  tegen die mensen zou ik willen zeggen dat in 2005 afgesproken is dat de beperking tot 2014--2015 zou duren.
  als je vervolgens in al die jaren stil zit en wakker wordt als er iemand opstaat en je verteld dat het zover is moet je niet piepen, je kan alleen jezelf verwijten dat je hebt zitten slapen
  veel boeren willen wel duur quotum kopen om bieten te telen ( sterk kostprijsvehogend) maar flink uitbreiden tegen een iets lagere prijs kan ineens niet.
  afschaffen dat Quotum!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Er zal vast wel iets geregeld moeten worden ,want we hebben maar 2 fabrieken en die kunnen wel iets meer aan dan nu en dan houd het ook op.
  Het kan ook niet zo wezen dat telers die hun Quotum ooit verkocht hebben nu opeens weer volop bieten zouden gaan telen,en dan nog op een normaal tijdstip leveren ook.

Of registreer je om te kunnen reageren.